תמיד בריא - אומגה 3

אבי שני מפיצים עצמאיים מציעים את המוצרים האיכותיים ביותר: להזמנת המוצרים לחץ כאן

גם אתם מבולבלים ולא בטוחים באיזו אומגה 3 להשתמש ?
מאת ליעד רוטמן - נטורופת

אומגה 3
אומגה 3
גם אתם מבולבלים ולא בטוחים באיזו אומגה 3 להשתמש ?
מאת ליעד רוטמן - נטורופת

במאמר הקצר שלפניכם אנסה לעשות לכם קצת סדר ולעמוד על ההבדלים בין המקורות השונים לאומגה 3 ובמה כדאי לבחור.
מהי חומצת השומן אומגה 3 ולמה היא חשובה לנו ?
אומגה 3 היא חומצת שומן רב בלתי רוויה אשר חיונית לגוף האדם שכן האדם לא יכול לייצר אותה בעצמו. ישנה עוד חומצת שומן חיונית אשר לא מיוצרת על ידינו ואשר נקראת אומגה 6. החברה המערבית בה אנו חיים רוויה בחומצת שומן זו וצורכת כמויות גדולות מאוד שלה לעומת כמויות מזעריות של אומגה 3. כשהגוף לא מקבל מספיק אומגה 3 ממקור חיצוני הוא ממיר את האומגה 6 ומשתמש בה כתחליף לאומגה 3 , שכן חומצות שומן בלתי רוויות אלה דומות מאוד במבנן המלקולרי. אך אליה וקוץ בה... כאשר התאים שלנו מוקפים ומשתמשים בשומן המורכב מאומגה 6 עולה הסיכון להופעת מחלות שונות: דיכאון והפרעות קשב וריכוז, כלי דם שחשופים יותר לפגיעה, לחץ דם גבוה, רמות טריגליצרידים גבוהות והרשימה עוד ארוכה. לכן, כדי לשפר את מדדי בריאותינו מומלץ למרבית הציבור לצרוך אומגה 3 ולהעלות את מינונה בצריכה היומית, כאשר היחס המינימלי בין אומגה 6 לאומגה 3 אמור להיות 1:4 והאופטימלי אף 1:2 לטובת האומגה 6. כדאי להבין שכיום, בשל תרבות התזונה הלקויה היחס הוא 1:10-20 לטובת האומגה 6, יחס אשר מביא כאמור לעלייה בסיכון של הופעת מחלות שונות בגופינו.
מהיכן לצרוך אומגה 3 ?
ישנם כמה מקורות עיקריים לצריכת אומגה 3:ממקור יבשתי כדוגמת זרעי צ'ייה (מרווה היספניקה), זרעי פשתן, אגוזי מלך והשמנים המופקים מהם. מקורות יבשתיים אלה מכילים אומגה 3 ממקור צמחי אשר נקראת בקצרה ALA (חומצה אלפא לינולנית) אותה הגוף אמור לפרק לשתי חומצות שומן אשר נקראות EPA ו- DHA . מקור נוסף הוא לאומגה 3 מגיע מהים: שמן דגים ושמן המופק מאצות ים. שמן הדגים מכיל כבר את שתי חומצות השומן EPA ו- DHA בהן הגוף משתמש לצרכיו. שמן הדגים מגיע בריכוז EPA ו- DHA שונה ממוצר למוצר. המינון הנפוץ ביותר הוא 180מ"ג EPA ו-120מ"ג DHA לכמוסה. מקור נוסף הוא שמן המופק מאצות ים: שמן זה מכיל כמות די נמוכה של חומצת שומן DHA (100מ"ג לערך) ולא כולל את ה-.EPA
אז במה לבחור ? מירב המחקרים שנעשו בתחום של דלקות הפרעות קשב וכו' התבססו על אומגה 3 מדגים. נעשו מעט מאוד מחקרים על אומגה 3 ממקור צמחי ובכל תחרות בין אומגה 3 צמחית לאומגה 3 מדגים "ניצח" שמן הדגים.
אם נסתמך על ממצאי מחקרים רבים, אזי הבחירה הנכונה ביותר למירב האנשים תהיה אומגה 3 ממקור דגי, שריכוז חומצות השומן בה גבוה (EPA/DHA). סיבה שנייה ולא פחות חשובה נוגעת לתהליך אתו עוברת חומצת שומן זו בגופינו:הבעיה העיקרית בהתבססות על שמנים צמחיים אלה היא שהגוף צריך להמיר את ה- ALA שהיא כאמור חומצת שומן אומגה 3 ממקור צמחי לשתי חומצות שומן עיקריות EPA ו- DHA. שתי חומצות שומן בהן הגוף משתמש. ההמרה הזו תלויה סובייקטיבית במצב נתון של כל אחד מאתנו ומשתנה מאדם לאדם. לא ניתן באמת לדעת ולקבוע עד כמה מצליח לנצל גופינו את האומגה 3 הצמחית. לשם המחשה נמצא שהמרה זו לא מתקיימת בכלל אצל חלק מהאנשים אשר סובלים מסכרת. מחקרים שנערכו בעניין זה הראו רמת המרה נמוכה ממקור צמחי והסיקו שגוף האדם יכול להפיק את ה- EPA ממקור צמחי ברמה של לערך 7% EPA ורק 0-2% DHA .
היתרון המרכזי של השמן ממקור דגי היא שהדגים בעצם עשו לנו בעצם את העבודה וחסכו לגוף שלנו את המאמץ שלעיתים בלתי אפשרי מבחינתו. הדגים אוכלים אצות בהן ריכוז חומצת השומן DHA גבוה וה-EPA נמוך. מערכת העיכול של הדג מעצימה אותן ומעלה בכך את ריכוזן בגופו של הדג ואת התוצר הסופי והמוגמר מקבלים אנו בני האדם.
ישנם פרסומים שונים בכל הנוגע לרעילות תוספים המופקים משמן דגים ואשר אינם עומדים במבחן המציאות. פרסומים אלה מתבססים על הפקת שמן דגים שנעשה לפני שנים מהסלמון ומכבד דג הקוד. כיום חברות הויטמינים הגדולות והמוכרות מפיקות את שמן הדגים מדגי ים קטנים כמו אנשובי, סרדינים ומקרלים החיים במים העמוקים של הים הצפוני ובנוסף המוצר הסופי עובר בדיקות מקיפות כדי לוודא שאין בו שאריות של רעלנים (PCB, דיוקסין וכספית).. כל עוד רוכשים את המוצר מחברה גדולה ומוכרת אתם בטוחים לחלוטין.
עקב כל הנאמר לעיל המלצתי הסופית אליכם היא להתבסס על שמן הדגים כמקור העיקרי והחשוב לאומגה 3. לתמיכה בריאותית נוספת אפשר להוסיף את אחד מהשמנים הצמחיים לתצרוכת השמנים היומית אך כאמור לא כחלופה לשמן הדגים.
כמובן שבנטורופתיה אנו מתייחסים לכל אדם לגופו ולכן מומלץ לכל המתעניין בצריכת חומצת שומן חשובה זו להתייעץ עם איש מקצוע העוסק בתחום.
בברכת בריאות ואושר !